Pragmatisch
Kwaliteit
Flexibel
Relevant

Bescherming in het digitale tijdperk

woensdag 03 januari 2024

We delen voortdurend persoonlijke informatie via internet, van onze locatie tot onze gesprekken, vaak zonder na te denken over wie daar toegang toe heeft. Door de snelle groei van digitale technologie komen er steeds meer manieren waarop onze privacy kan worden beïnvloed. Gelukkig zijn er veel online privacytools en -diensten beschikbaar om je te helpen je digitale leven te beschermen. In deze blog benoemen wij een aantal van de belangrijkste opties.

Virtual Private Networks (VPN's)

Een VPN staat voor 'Virtual Private Network' of virtueel privénetwerk. Dit is een dienst die zowel je internetverbinding als je online privacy beschermt. Het werkt door een versleutelde tunnel voor je gegevens te creëren, waardoor je online identiteit wordt beschermd door je IP-adres te verbergen. Simpel uitgelegd kan je het internet zien als een snelweg. Iedereen kan zien welke auto’s hierop rijden en waar deze naartoe gaan. De VPN kan hierbij worden gezien als een soort privé tunnel, zodat niemand kan zien wie in de auto zit en waar de auto heen gaat. Hierdoor kun je ook veilig gebruikmaken van openbare wifi-hotspots. Er zijn verschillende aanbieders waarvan de bekendste NordVPN is.[1] Zorg dat je een provider kiest die een strikt geen-logbestandenbeleid hanteert voor maximale privacy. Een logbestandenbeleid bepaalt welke soorten activiteiten en gebeurtenissen er worden vastgelegd zoals inlogpogingen, wijzingen in systeeminstellingen of toegang tot gevoelige gegevens. Van belang is om deze zo minimaal mogelijk te houden.

Browserextensies voor Privacy

Browserextensies kunnen een goede aanvulling zijn. Ad-blockers zoals “Adblock Plus”[2] is ontworpen om ongewenste advertenties op websites te blokkeren. Deze browserextensie is compatible met diverse webbrowsers zoals Google Chrome, Mozilla Firefox en Microsoft Edge. Daarnaast zijn er ook andere extensies zoals “Privacy Badger”[3] welke ongewenste trackingcookies blokkeert op bezochte websites.

Versleutelde Communicatie-apps

Of je nu chatberichten verstuurt, e-mails verzendt of spraakoproepen pleegt, versleuteling is de sleutel tot het beveiligen van je communicatie. Apps zoals WhatsApp (met end-to-end-encryptie ingeschakeld) bieden sterke versleuteling om te zorgen dat je privéberichten ook echt privé blijven. Bij WhatsApp moet er wel actief gehandeld worden door de gebruiker zelf. Het is mogelijk om tweestapsverificatie aan te zetten door naar instellingen te gaan, op ‘account’ te klikken en te kiezen voor ‘verificatie in twee stappen’. Vervolgens kies je een zescijferige pincode en kun je nog een e-mailadres toevoegen.[4]

Privacy vriendelijke zoekmachines

Google is misschien wel de populairste zoekmachine, maar het verzamelt ook veel persoonlijke gegevens. Overweeg om privacy vriendelijke zoekmachines zoals DuckDuckGo te gebruiken, die geen gebruikersgegevens opslaan en je zoekopdrachten privé houden.

Privacy instellingen in Sociale Media

Wees alert op de privacy instellingen op sociale mediaplatforms zoals Facebook, Twitter en Instagram. Beperk wie toegang heeft tot je profielinformatie en berichten en beheer app-toestemmingen zorgvuldig om te voorkomen dat apps onnodig veel gegevens verzamelen.

Beveiliging van Online Accounts

Sterke wachtwoorden zijn essentieel voor de bescherming van je online accounts. Gebruik wachtwoordmanagers zoals LastPass om unieke, sterke wachtwoorden te genereren en te beheren. Activeer waar mogelijk ook tweefactorauthenticatie (2FA) voor een extra beveiligingslaag.[5]

Privacy op Mobiele Apparaten

Verlies je smartphone of tablet niet uit het oog als het gaat om je online privacy. Beheer app-toestemmingen zoals locatie-instellingen en overweeg het gebruik van mobiele VPN-apps om je mobiele internetverkeer te versleutelen.

Afsluitend

Begrijp de wettelijke en ethische aspecten van het gebruik van privacytools en respecteer de privacy van anderen.

In een wereld waarin online privacy steeds belangrijker wordt, is het essentieel om jezelf te bewapenen met de juiste tools en kennis. Met behulp van VPN's, browserextensies, versleutelde communicatie-apps en andere privacytools kun je je digitale leven beter beschermen. Neem de tijd om deze tools te verkennen en te begrijpen, zodat je met vertrouwen en gemoedsrust kunt deelnemen aan het digitale verkeer.

Whitney Naomi van den Brand
Adviseur L2P

[1] Zie NordVPN, "Wat is een VPN?", beschikbaar op https://nordvpn.com/nl/what-is...
[2]
Zie Adblock Plus, beschikbaar op https://adblockplus.org/  
[3]
Raadpleeg Privacy Badger, beschikbaar op https://privacybadger.org/  
[4]
WhatsApp-ondersteuningspagina, "Hoe kan ik mijn account herstellen?", https://faq.whatsapp.com/12786... 
5] Digital Trust Center. "Tweefactorauthenticatie." https://www.digitaltrustcenter...

Heeft u vragen over het beschermen van uw gegevens?
Bel of mail ons en wij staan u graag te woord.