Pragmatisch
Kwaliteit
Flexibel
Relevant

BLOG: Zijn uw wachtwoorden voldoende beveiligd?

woensdag 07 februari 2024

Tegenwoordig is voor vrijwel alles een wachtwoord nodig. Wachtwoorden beveiligen uw gegevens, maar u zal zelf moeten zorgen dat de wachtwoorden sterk zijn en dat u ze slim en veilig bewaart en onthoudt.

Het gebruiken van dezelfde of slechte wachtwoorden vergroot de kans op een succesvolle phishing en/of brute-force aanval. Daarnaast bestaat er ook een kans dat u te maken krijgt met identiteitsdiefstal. Bij een phishing aanval probeert de hacker u te bedriegen door zich voor te doen als bijvoorbeeld de overheid om wachtwoorden en andere gegevens van u te verkrijgen. Een brute-force-aanval is een methodiek voor het digitaal inbreken tot accounts of diensten. Via een brute-force-aanval maakt een hacker gebruikt van een software die verschillende combinaties van inlognamen- en wachtwoorden probeert totdat er uiteindelijk een match is en de hacker kan inloggen. Bij identiteitsdiefstal maken criminelen misbruik van uw gestolen identiteitsgegevens. De criminelen kunnen met uw gegevens aankopen doen, leningen aanvragen of toegang krijgen tot medische en financiële gegevens. Een zwak wachtwoord vergroot de kans op identiteitsdiefstal. 

Om het voor u makkelijker te maken geven wij u een aantal tips voor het veilig omgaan met wachtwoorden.

Wachtwoord sterkte.

  1. Gebruik minimaal 12-16 karakters.
  2. Mix hoofdletters en kleine letters door elkaar heen
  3. Maak gebruik van tekens en cijfers.
  4. Maak van uw wachtwoord een zin. Bijvoorbeeld: !kB€nj@rIG62.38! 

Wachtwoord kluis.

Het is niet veilig om voor al uw accounts of diensten dezelfde wachtwoorden te gebruiken. Het is mogelijk om enkele wachtwoorden te onthouden, maar als voor elk account en dienst een ander wachtwoord nodig is wordt dat een stuk lastiger. 
Gelukkig hoeft u hier geen zorgen om te maken als u gebruikt maakt van een wachtwoordkluis. Al uw wachtwoorden worden opgeslagen in een digitale kluis. Om toegang te krijgen tot al uw wachtwoorden heeft u nu maar één wachtwoord nodig.
Het gebruiken van een wachtwoordkluis brengt voordelen met zich mee. U kunt nu lange en unieke wachtwoorden gebruiken die lastig te kraken zijn. Ook brengt een uniek wachtwoord het voordeel met zich mee dat een hacker niet bij andere diensten kan inloggen wanneer er één van uw andere wachtwoorden is gehackt.

Algemene tips.

Naast het gebruik van een wachtwoordkluis en een goede wachtwoord sterkte willen wij u nog een aantal andere tips meegeven.

  1. Maak gebruik van two Factor Authentication (2FA).
  2. Deel uw wachtwoorden met niemand.
  3. Gebruik geen namen of persoonlijke zaken als wachtwoord.
  4. Wijzig uw wachtwoord elke drie maanden.
  5. Sla geen wachtwoorden op in de browser.
  6. Schrijf uw wachtwoorden niet op een stuk papier. 

Mike Tiernagan
Adviseur